|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2006:2
av Lars Rydje m.fl.
|
|
|
Stora Julhandboken
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta fram Stora Julhandboken.
Motivering
Kristen tro förmedlas som tro; ett budskap uppfattas att vara trovärdigt, som sed; en livsstil eller en form för att uppfatta, förklara och förändra tillvaron, och som rit; gudstjänster och ordningar som innebär ett möte med Gud. Tro, sed och rit samspelar i Kyrkans liv och möten med folken. Sekularisering innebär att detta samspel inte längre uppfattas. Antagligen går det så till att tron föst försvinner och så övervinner riten denna förlust med tre generationer. Seden finns inte längre kvar som ett stöd vare sig för tro eller rit men den finns fortfarande. Svenska folket firar jul, till exempel.
Vi menar att det är möjligt att ambitiöst knyta an till och förnya de fester som ingår i det svenska feståret. Det gick att i början av 1990-talet producera Lilla Boken om kristen tro och sprida den i 3 miljoner exemplar. Det går att i första hand göra Svenska kyrkans stora julhandbok som en folkbok. Den bör kunna vara färdig till advent år 2008. Ekonomiskt är det fullt möjligt att genomföra detta projekt. Erfarenheterna från arbetet med Lilla Boken visade att det dock var viktigt att församlingarna också engagerade sig genom att köpa boken. Vår tanke är att församlingarna köper boken för en kostnad i storleksordningen ett brevporto per kyrkotillhörig.
Stora Julhandboken måste vara en vacker bok med mycket material kring advent och jul. Den innehåller självfallet recept för bak och matlagning, julpyssel, lekar och annat som gör boken oumbärlig. Där finns en hel del kring julens utanverk; gamla traditioner. Där finns julevangeliet, teologi om julen, böner, meditationer och konkreta tips för det andliga livet. Där finns musik (på en CD-skiva som hör till boken). Där finns julberättelser att läsa – gamla och nyskrivna. Där finns illustrationer som också kan fungera som andaktsbilder. Och där finns också ett själavårdande drag för alla dem som uppfattar julen som en svår tid. Avsikten är att skriva en bok som de allra flesta uppfattar vara en resurs därför att den är en användbar handbok om allt som hör julen till. Att den då också låter barnet Jesus finnas i julens mitt är alldeles självklart.
Motionärerna har en mer detaljerad skiss över vad en julhandbok kan innehålla och är beredda att föredra den för det kyrkomötesutskott som får denna motion om hand. Vi vill däremot inte lämna ut skissen, väl vetande att ett antal bokförlag eller tidningsredaktioner gärna skulle hämta sådana idéer för eget bruk. Vår avsikt är att Svenska kyrkan ska ta vara på möjligheten att stärka julseden. Det kanske också sker genom att Stora Julhandboken stöttas av särskilda reklaminsatser.
Allt detta kräver i sin tur att församlingarna tar vara på möjligheten att kritiskt och konstruktivt ompröva de rutiner som gäller för advent och jul. Kanske ska andra prioriteringar göras än de som vuxit fram under årens lopp? Vi tror att förberedelsearbetet inför utdelandet av Stora Julhandboken är ett viktigt tillfälle att fråga hur Svenska kyrkans kyrkoår och gudstjänstliv kan vara en resurs för många människor för att upptäcka både adventstiden och julen som något mer än konsumismens stora fest. Samtidigt kan Svenska kyrkan självklart bejaka att människor firar fest med mat, dryck och julklappar för det hör till den kristna trons väsen att det vi inte riktigt kan uttrycka, uttrycks också så. Men julens fest blir mer meningsfull om den håller kvar vid sitt centrum – Jesus.
Höör den 10 maj 2006
Lars Rydje Conny Tyrberg Dag Sandahl
|